Calcig Ca-Mg este un fertilizant foliar cu un conținut ridicat de calciu (22,5%), magneziu și azot, cu rol în îmbunătățirea fermității pulpei fructelor și creșterea rezistenței la transport și depozitare.
BENEFICII
- * sporuri de producție și calitate a culturilor;
* rezistență sporită a fructelor și legumelor la condițiile de depozitare și transport;
* productivitate optimă a culturilor, chiar și în condiții de stres;
* prevenirea/eliminarea riscurilor asociate cu instalarea carenței de Ca (deteriorarea fructelor, instalare de boli specifice fiecărei specii horticole).
MOD DE ACȚIUNE
Fertilizant foliar cu un conținut ridicat de Ca, pentru îmbunătățirea absorbției și circulației apei și elementelor nutritive în plantă, asigurarea calității fructelor (menținerea fermității pulpei) și sporirea rezistenței lor la condițiile de depozitare (prin reducerea respirației fructelor după recoltare), ca și eliminarea riscurilor asociate cu carența de Ca (deteriorarea fructelor, instalare de boli specifice fiecărei specii horticole). In planta, Ca mai îndeplinește și roluri esențiale în dezvoltarea rădăcinii, menținerea nivelului regulatorilor de creștere, și germinarea semințelor și polenului.
Magneziul (Mg) component are roluri în: intensificarea absorbției apei și reducerea transpirației; intensificarea procesului de fotosinteză; formarea și asimilarea unor substanțe esențiale (glucide, proteine și acizi nucleici) tuturor proceselor din plante; respirație (prin activarea enzimelor specifice); reproducere (prin formarea și maturarea gameților).
Manganul (Mn) component are roluri în creșterea rezistenței la stresul abiotic și în procesul de fotosinteză.
Azotul (N) component are rol structural și metabolic și este esențial în procesele de fotosinteză, respirație, creștere, reproducere, fructificare, precum și în biosinteza endotoxinelor (alcaloizii și glicosizii).
COMPOZIȚIA CHIMICĂ
CaO (Calciu) | 22,5% (w/v) |
N (Azot) | 18% (w/v) |
MgO (Magneziu) | 3% (w/v) |
Mn (Mangan) |
0,15% (w/v)
|
Fertilizantul Foliar Calcig Ca-Mg se aplică foliar. În tabelul de mai jos se regăsesc recomandările de aplicare pentru culturile horticole cele mai răspândite, cultivate in spații protejate (sere, solarii) sau în câmp.
CULTURA HORTICOLĂ |
MOMENTUL APLICĂRII |
DOZA RECOMANDATĂ LA O SINGURĂ APLICARE |
---|---|---|
Tomate |
|
0,3 – 0,5 L/1000 m2 sau 3,0 – 5,0 L/ha |
Ardei |
|
0,3 – 0,5 L/1000 m2 sau 3,0 – 5,0 L/ha |
Castraveți |
|
0,3 – 0,5 L/1000 m2 sau 3,0 – 5,0 L/ha |
Vinete |
|
0,3 – 0,5 L/1000 m2 sau 3,0 – 5,0 L/ha |
Varză** |
|
0,3 – 0,5 L/1000 m2 sau 3,0 – 5,0 L/ha |
Rădăcinoase (morcov, țelină, pătrunjel pentru rădăcină, păstârnac)** |
|
0,3 – 0,5 L/1000 m2 sau 3,0 – 5,0 L/ha |
Salată |
|
0,3 – 0,5 L/1000 m2 sau 3,0 – 5,0 L/ha |
Pepeni |
|
0,3 – 0,5 L/1000 m2 sau 3,0 – 5,0 L/ha |
Căpșun |
|
0,3 – 0,5 L/1000 m2 sau 3,0 – 5,0 L/ha |
Viță-de-vie*** |
|
3,0 – 5,0 L/ha |
Pomi fructiferi (semințoase) |
|
3,0 – 5,0 L/ha |
Pomi fructiferi (sâmburoase) |
|
3,0 – 5,0 L/ha |
* cloroză marginală frunze, frunze mici, distorsionate, sub formă de cupă, încrețite, creșterea stopata (deficiență severă), avortarea florilor, (tomate) aspect marmorat al frunzelor, (tomate, ardei) putrezirea vârfurilor de creștere ale tulpinii principale și ale copililor, (salată, varză) încrețirea și necrozarea frunzelor apicale, înnegrirea interiorului („inimii”) căpățânii, (măr) amăreala fructelor
** pentru cultura anuală (culturile de varză și rădăcinoase sunt culturi bienale, care formează tulpini florifere și inflorescențe în anul al doilea, în cazul în care se urmărește producerea de sămânță)
*** pentru plantațiile intrate pe rod
**** la speciile sâmburoase (cireș, vișin, prun, cais, piersic), mugurii floriferi apar înaintea celor vegetativi, iar la speciile semințoase (măr, păr, gutui) mugurii vegetativi apar primii