Ortiva Top actioneaza asupra unui spectru larg de boli, preventiv si curativ, prin activitate de contact, translaminara in planta si sistemica, fiind recomandat sa se utilizeze in culturile legumicole.
Substanta activa: 200 g/l azoxistrobin, 125 g/l difenoconazol.
Mod de actiune:
Azoxistrobin:
- Actioneaza ca inhibitor al respiratiei mitocondriale, blocand ciclul energetic al patogenului.
- In principal, intervine in ciclul biologic al ciupercii, in timplul germinatiei sporilor si in timpul initierii penetrarii in tesuturile plantei.
- Activitate preventiva.
- Preluare graduala si activitate sistemica locala in frunze.
Difenoconazol:
- Blocheaza biosinteza steroizilor in membranele celulare ale fungilor.
- Actiune preventiva si curativa.
- Actiune sistemica locala si usoara translocare acropetala.
Recomandari de utilizare:
- Tomate: aparitia primei inflorescente pana cand 70% din fructe s-au maturat.
- Vinete: aparitia primei inflorescente pana cand 70% din fructe s-au maturat.
- Ardei: aparitia primei inflorescente pana cand 70% din fructe s-au maturat.
- Fasole: butoni florali pana cand pastaile ating 70% din dimensiunea normala.
- Varza si Varza de Bruxelles: 2 frunze adevarate si pana la atingerea dimensiunilor normale.
- Conopida si Broccoli: 2 frunze adevarate si pana la aparitia primelor flori individuale.
- Morcov, Pastarnac, Patrunjel, Hrean, Ridichii, Telina: 2 funze adevarate si pana la atingerea dimensiunilor normale.
- Dovlecei si Castraveti: aparitia primelor flori si pana la maturitatea fructelor.
- Salata: 6 frunze adevarate si pana la dezvoltarea completa.
- Pepeni galbeni/verzi: de la aparitia primei ramificatii a tulpinii principale si pana la maturitatea fructelor.
- Praz: 6 frunze adevarate si pana la maturitate.
- Capsuni si Zmeura: primele flori deschise (inceput de inflorit) si pana la maturitate, a 2-a recoltare.
- Ceapa semanata direct si ceapa din arpagic, usturoi: 6 frunze adevarate si pana se atinge 50% din diametrul fructului/bulbului.
- Ceapa verde: 5 frunze adevarate.
- Mazare: butoni florali si pana cand 70% din pastai au atins dimensiunea finala.
Intervalul dintre tratamente se adaptateaza in functie de conditiile climatice si presiunea de infectie. La aplicarea in spatii protejate, se va evita efectuarea tratamentului in conditii de temperatura si umiditate relativa extreme. (foarte ridicate).
Cultura | Boli | Doza /ha | Doza / 10 l apa / 100 mp | Timp de pauza |
Tomate, Vinete (camp si spatii protejate) |
Putregaiul cenusiu Mana Patarea cafenie Alternarioza Fainare |
1,0 l/ha | 10 ml / 10 l apa | 7 zile |
Ardei (camp, sere si solarii) |
Putregaiul cenusiu Mana Patarea cafenie Alternarioza Fainare |
1,0 l/ha | 10 ml / 10 l apa | 7 zile |
Fasole verde (camp) |
Fainare Mana |
1,0 l/ha | 10 ml / 10 l apa | 7 zile |
Varza, Varza de Bruxelles (camp) |
Albumeala cruciferelor Alternarioza Fainare Mana Putregaiul alb/negru Patarea alba Putregai |
1,0 l/ha | 10 ml / 10 l apa | 21 zile |
Morcovi, Pastarnac, Patrunjel (camp) |
Alternarioza Fainare Putregaiul |
1,0 l/ha | 10 ml / 10 l apa | 14 zile |
Hrean, Ridichi (camp) |
Albumeala cruciferelor Alternarioza Fainare Mana Putregaiul Patarea albă |
1,0 l/ha | 10 ml / 10 l apa | 14 zile |
Conopida, Broccoli (camp) |
Albumeala Alternarioza Fainare Mana Putregai Patarea alb |
1,0 l/ha | 10 ml / 10 l apa | 14 zile |
Telina (camp, sere si solarii) |
Septorioza Putregai Fainare |
1,0 l/ha | 10 ml / 10 l apa | 14 zile |
Dovlecei, Castraveti (camp, sere si solarii) |
Patarea cafenie Fainare |
1,0 l/ha | 10 ml / 10 l apa | 3 zile |
Praz (camp) | Alternarioza Mana Patarea cafenie Rugina |
1,0 l/ha | 10 ml / 10 l apa | 21 zile |
Salata (camp) | Cercosporioza Mana salatei Putregai Alternarioza |
1,0 l/ha | 10 ml / 10 l apa | 14 zile |
Salata (sere) | Cercosporioza Mana salatei Putregai Alternarioza |
0,8 l/ha | 8 ml / 10 l apa | 14 zile |
Ceapa, Ceapa din arpagic, Usturoi | Alternarioza Mana Patarea cafenie Rugina |
1,0 l/ha | 10 ml / 10 l apa | 14 zile |
Ceapa verde (camp) | Alternarioza Mana Patarea cafenie Rugina |
1,0 l/ha | 10 ml / 10 l apa |
7 zile |
Mazare (camp) | Fainare Mana Patarea alba |
1,0 l/ha | 10 ml / 10 l apa | 14 zile |
Capsun, Zmeura (camp, sere si solarii) |
Antracnoza Fainare Patarea alba |
1,0 l/ha | 10 ml / 10 l apa | 3 zile |
Pepeni galbeni, pepeni verzi (camp, sere si solarii) |
Patarea cafenie Fainare |
1,0 l/ha | 10 ml / 10 l apa | 3 zile |
Volumul de apa necesar pentru efectuarea unui tratament se calculeaza in functie de echipamentul utilizat.
Doza / 10 l apa / 100 mp se refera la o pompa cu un volum de 10 l care poate acoperi o suprafata totala de 100 mp. In cazul unei suprafete mai mici, este indicat ca doza sa se coreleze cu suprafata tratata, conform dozei / ha.